Infecțiile vaginale nu au vârsta!
Statisticile OMS arată că un număr de factori de sănătate și sociali se combină pentru a crea o calitate mai scăzută a vieții pentru femei în multe țări.
Infecțiile vaginale pot avea origine bacteriana (vaginită bacteriană, trichomoniasis), ciuperca (Candidiasis) sau origine virală (herpes) și afectează organele genitale ale femeilor, cauzând probleme mai mult sau mai puțin grave. Aceasta nu reprezintă doar un simptom al unei afecțiuni grave de sănătate, ci și un sentiment de jenă pentru femeia afectată.
Cele mai frecvente infecții vaginale sunt:
Candidoza vulvovaginală
Știți că aproximativ 75% dintre femeile aflate în vârstă fertilă dezvoltă o infecție cu Candida cel puțin o dată în timpul vieții și majoritatea dintre ele suferă de tulburări recurente?
Candidoza candidoasă este o infecție obișnuită provocată de un fungus (Candida Albicans), care trăiește în mod normal în câteva părți ale corpului nostru (gură, vagin, tract intestinal), caracterizat printr-o transpirație intensă și o umiditate care, în anumite condiții, poate deveni patogenă. Infecțiile vaginale cu Candida sunt foarte frecvente la fete adolescente, femei fertile și femei cu activitate sexuală. În plus, ele afectează și fetele și bărbații asimptomatic.
Principalele cauze ale acestei infecții sunt: stres psihofizic, diabet, tratamente cu antibiotice cu spectru larg în doze mari. Aceasta din urmă provoacă o lipsă de probiotice, bacterii "prietenoase" care împiedică proliferarea naturală a acestor ciuperci. Simptomele candidozei vulvovaginale sunt: scurgeri vaginale abundente de culoare albă, mâncărime, iritație și / sau arsură în vagin și vulva, înroșire, durere în timpul urinării și, uneori, pete albe pe pielea zonei vaginale.În cele mai multe cazuri, Candidoza poate fi prevenită prin menținerea zonei genitale uscate și curate.
Infecția cu Chlamydia este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală din lume.
Este o infecție provocată de un microorganism, Chlamydia Trachomatis. Poate fi transmis în timpul sexului vaginal neprotejat, anal sau oral și prin transmisia fetală maternă.
Cele mai frecvente simptome sunt secreția vaginală anormală și mâncărimi genitale. În majoritatea cazurilor, infecția afectează femeile active sexual, cu incidență maximă în jurul vârstei de 20 de ani; în 75% din cazuri este asimptomatică. Din acest motiv, se întâmplă deseori să nu fie tratată, uneori ducând la consecințe grave. Pentru a preveni această infecție, se recomandă utilizarea adecvată a prezervativului în timpul fiecărui contact sexual și efectuarea unor examene ginecologice specifice și regulate, chiar dacă nu pare a fi necesară
Trichomoniasis
Trichomonasisul este una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuală (STD) din lume, care afectează atât femeile, cât și bărbații, având în vedere variabilitatea incidenței în raport cu factorii geografici și rasiali și obiceiurile de igienă.
Transmiterea organismului patogen este, în general, cauzată de contactul sexual, dar infecția poate apărea și indirect, prin contactul cu haine sau obiecte contaminate, cum ar fi prosoapele și lenjeria de corp. Problema afectează în principal femeile cu vârste cuprinse între 16 și 45 de ani, datorită atât expunerii mai mari la factorii de risc, cât și prezenței în epiteliul vaginal a glucozei, o substanță care este un substrat fundamental pentru proliferarea Trichomonas vaginalis. Simptomele Trichomoniasis sunt diverse și adesea supărătoare, acestea includ scurgerea vaginală cu miros intens, mâncărime sau iritație vaginală, contact sexual dureros, sângerare vaginală.Cu toate acestea, majoritatea bărbaților afectați de Trichomoniasis nu prezintă simptome.
Gardnerella vaginalis
Infecțiile cauzate de Gardnerella vaginalis sunt de două ori mai frecvente decât infecțiile cu Candida albicans.
Gardnerella vaginalis, ca si Candida albicans, este o bacterie care în mod normal trăiește în flora intestinală. Atunci când pH-ul este modificat, lactobacili - bacteriile care apără ecosistemul vaginal - scad și infecția apare. Factorii de risc sunt: sexul neprotejat cu diferiți parteneri, igiena intimă slabă sau proastă, abuzul de antibiotice, utilizarea dispozitivelor intrauterine pentru contracepție, sarcina și predispoziția genetică. Simptomul tipic al acestei infecții este un miros puternic și neplăcut de "pește putrezit", care reprezintă, de asemenea, una dintre modalitățile de a diagnostica boala prin "testul de miros de pește". Alte simptome sunt: descărcări vaginale, secreții de culoare alb-gri, arsuri în timpul actului sexual și în timpul urinării. Cu toate acestea, această infecție apare adesea fără simptome. În aceste cazuri, practicile de prevenire recomandate de ginecolog sunt:
- Evitați să purtați lenjerie de corp din țesături sintetice și îmbrăcăminte strânsă
- Schimbați frecvent servetelele sanitare în timpul menstruațiilor
- Utilizați întotdeauna prezervativul în timpul actului sexual, chiar dacă aveți sex cu parteneri ocazionali
- odihna sexuală în timpul terapiei prescrise de ginecolog
- Folosiți accesorii de îngrijire personală fără a le împărtăși altor persoane
- Faceți exerciții fizice și urmați o dietă sănătoasă și echilibrată
- Evitați spălarea prea frecventă, pentru a nu distruge apărarea naturală a corpului
Herpes genital
Herpesul genital este o boală contagioasă, cauzată de virusul herpes simplex (HSV), același agent patogen responsabil pentru herpesul labial comun, care infectează pielea și membranele mucoasei genitale și, uneori, chiar zona din jurul deschiderii rectului. Virusul este transmis prin sex neprotejat cu o persoană infectată. Riscul de contractare a infecției crește în cazul reducerii apărării imune, a stresului, a dezechilibrului hormonal și a afectării sistemului imunitar.
Primul simptom este aparitia unor blistere mici pe organele genitale sau anus, provocând prurit, arsură și înroșire locală. Medicamentele utilizate pentru tratamentul acestui virus includ creme antivirale pentru zonele afectate și tratamente antivirale orale cum ar fi aciclovir, chiar dacă nu s-a dovedit că nici un tratament farmacologic nu ucide definitiv acest virus.
Rolul ginecologului este întotdeauna fundamental, mai ales atunci când bolile au tendința de a recidiva.
Aceste pagini au un caracter pur informativ. Indiferent de situație, nu sunt intenționate și nu pot înlocui ginecologul. Dacă aveți oricare dintre simptomele descrise aici, vă rugăm să vă adresați ginecologului dumneavoastră!