Mituri și Adevăruri despre igiena intimă
Indiferent de ce produs folosesc pentru igiena mea intimă. Este important doar să mă spăl !
FALS. Pentru igiena intimă, este esențial să utilizați produse cosmetice specifice care sunt delicate și sigure pentru piele. În plus, ele trebuie să aibă un nivel de pH adecvat pentru nivelul pH-ului fiziologic al zonei intime a femeilor în diferitele etape ale vieții (pre-pubertate, menstruație, vârstă reproductivă, sarcină, post-partum și menopauză). Într-adevăr, zona intimă are caracteristici diferite în comparație cu alte părți ale corpului și o curățare normală ar putea fi prea agresivă pe membranele mucoase. În particular, pH-ul este indicele bunăstării zonei intime și trebuie respectat de produsele aplicate în această zonă pentru a preveni dezechilibrele, care duc la o slăbire a sistemului imunitar de apărare.
Mancarimea in zona intima poate fi un simptom al infectiilor vaginale in curs de desfasurare.
ADEVĂRAT. Unul dintre cele mai frecvente simptome precoce ale infecțiilor vaginale este pruritul, ceea ce duce la o serie de complicații, cum ar fi roșeața și arsura. În cele mai grave cazuri, există o abundență de scurgere vaginală. Prin urmare, se recomandă să consultați imediat un ginecolog.
Alegerea unui detergent intim specific și îngrijirea zilnică a igienei intime mă ajută să împiedic infecțiile și iritațiile.
ADEVĂRAT. Igiena intima feminina este asociată cu conceptul de prevenire a infecțiilor și a iritațiilor pe toată durata vieții, de la vârsta copilăriei până la maturitate. Trebuie să fie întotdeauna adecvată diferitelor faze ale vieții femeii și să vizeze protejarea echilibrului delicat al apărării naturale a acestei părți a corpului.
Corpul meu are deja apărarea naturală.
ADEVĂRAT. La femeile fertile, flora vaginală este compusă din bacterii bune, Lactobacilli, care se gasesc în mod natural în zona intimă și îndeplinesc diferite funcții fundamentale pentru a menține echilibrul corect al pH-ului și pentru a lupta împotriva bacteriilor patogene.
În timpul menstruației, nu pot face baie.
FALS. În schimb, ar trebui să acordați o atenție sporită igienei dvs., pentru a elimina reziduurile rămase din sângele menstrual, utilizând un produs de curățare specific cu pH fiziologic. Cu toate acestea, este o regulă bună să vă asigurați că apa nu este nici prea caldă, nici prea rece. Modificările de temperatură pot afecta cantitatea și durata fluxului menstrual.
Nu este recomandat să aveți dusuri vaginale, cu excepția cazului în care aveți un scop curativ.
FALS. În anumite condiții, cum ar fi în timpul perioadei post-menstruale, dușurile vaginale, cu proprietăți antibacteriene și pH fiziologic, ajută la eliminarea resturilor rămase din sângele menstrual care, stagnat în vagin, pot schimba nivelul pH-ului și, în consecință, pot crea un mediu fertil pentru agresiunea germenilor patogeni.
În caz de infecție, ambii parteneri trebuie tratați.
ADEVĂRAT. Infecțiile pot fi transmise în principal prin contact sexual. Prin urmare, dacă femeia are o infecție, este important ca ambii parteneri să fie tratați corespunzător pentru a preveni așa-numitul "efect ping-pong", adică infecția este retransmisă înapoi de către partenerul care nu suferă tratament
O dieta sanatoasa ajuta la protejarea echilibrului delicat al zonei intime.
ADEVĂRAT. Este esențial să existe o dietă sănătoasă și echilibrată, care să ofere cantitatea potrivită de enzime de lapte și fibre prebiotice, utile pentru regularizarea întregului sistem prebiotic al corpului nostru și, în consecință, a ecosistemului vaginal.
Consumul de fibre prebiotice este bun pentru organismul meu.
ADEVĂRAT. Prebioticele sunt substanțe care, în cantitatea potrivită, favorizează creșterea florei saprofite și lactobacilli, reduc nivelul pH-ului și inhibă creșterea bacteriilor dăunătoare. Ele sunt fundamentale pentru a asigura creșterea corectă a Lactobacilli în detrimentul bacteriilor patogene și pentru a exercita o acțiune antibacteriană naturală.